Karka

Cвиняча рулька, golonka wieprzowa, pork shank arba kitaip jos karalienė KARKA.

Karka apskritai yra ypatingas produktas, turintis savo nepakartojamo žavesio. Turbūt daugeliui išgirdus žodį karka prieš akis iškyla nuostabus vaizdas, nosis bando atkurti tą nepakartojamą kvapą, burnoje susirenka seilės… Taip, apskritai nereikėtų netgi sakyti karka, reikėtų sakyti KARKA. Kiek malonių prisiminimų, KARKA tai ne šiaip koks karbonadas. KARKA tai kur kas daugiau negu maistas, tai ištisa filosofija…Na, karka- tikra karka -yra jega. Tikros karkos netgi drutas vyras sunkiai besuėstu. Aisku, jei karkute tipiško angliško bekoniuko, tai kaip ir vaikiška porcija. Bet jei karka tikro lietuviško meitelio ar dručios motinines kiaulės – būk sveikas.

Tada reikia daug krieno, garstyčiu ir pipirinio padažo kad pramusštų žarnose vietos. Šiaip labai tinka paduodami prie karkos troškinti rauginti kopūstai ir krosnyje apkeptos bulvės. Jei karka yra žvilgančia traškia plutele, maloniai kvepia ir dar garuoja krosnies kaitra, tai tokia karka yra labai gardi. Esu nekart netgi cielą iveikes is to gardumo. Labai tinka prie karkos gera pipirinė degtinė, alus mažiau, nes atima vertinga vietą karkai, be to trenkia per organizma ne silpniau už pačią karką.

Gerai priritinus karkos yra labai sveika garsiai raugėti bei gi kur atsigulus persti, tuomet visi pašaliniai karkos produktai nevaržo laisvųjų radikalų apykaitos sunkiai dirbančiame organizme. Gulėti irgi rekomenduojama ant dešiniojo šono, nes gulėti ant pilvo ar aukštelninkam tiesiog neįmanoma. Karkos valgymas užima ypatingą vietą valgymo ritualuose, nes teisingai valgant tikrąją karką uztrunka paprastai kelias valandas. Savo prasmėm jis labai artimas garsiajam japoniskajam žalios arbatos gėrimo ritualui. Pavyzdžiui, jei kur svečiuose yra patiekiama karka, tai svečiui visuomet siūloma pati didžiausia, taip rodant jam pagarbą. Tuo pat tiriama svečio ištvermė ir patikimumas, nes prigulti, garsiai raugėti ir persti pradžioje kaip ir neleidžiama, kol neįsitikinama kad jis tikrai pajėgus valgyti tikrasias karkas.
Tokiu būdu karka atlieka ir labai svarbią socialines jungties vaidmenį šiuolaikinėje vis labiau svetimėjančioje visuomenėje. Žmonės, norėdami kartu bendrauti, arba užsiimti na kad ir kokia kvaila pramoga kaip antai paintbolas, futbolas ar kad ir – nepabijokime to žodzio – krepšinis- visa tai linke maskuoti karkos valgymo ritualu. Tačiau dažnai esti, jog po juo slypi visai kiti norai, polinkiai, arba netgi sakytume ydos. Tradciškai taip jau susiklostė, kad karkos valgymo pretekstas gali būti panaudojamas rimtiems procesams skatinti, kaip pavyzdžiui eiti kartu alaus gerti, degtine vaišintis, bendrauti visokiose kitose užstalese, kuriose yra gerai vaišnamasi. Tas kvietimas skanauti karkos tuo atveju tarsi prilyginamas jaunosios žvalgytuvems lyčiu tarpusavio santykiuose. Na o pačios karkos valgymas atitiktų tarsi ir šeimynini malonuma o gal kam ir pareiga.

Todel gerbiamieji, nenaudokite šventu dalykų kokiems niekingiems reikalėliams spręsti. Geriau sakykite – eikiva lošti fules, kasio ar airsofto, o karką palikite tikriesiems vertintojams bei gurmanams…

Nusprendžiau, kad šis paveldas niekur nedingtų rinkti savo pastebėjimus apie geriausias karkąvietes, kad užsinorėję įpatingos karkos paieškoje surinktumėt „karka bubinas” ir  voila, kai sako karkų mėgėjai.


Trumpas anonsas apie karką laidoje Beatos Virtuvėje: https://www.facebook.com/watch/?v=511221279658765

LRT laida BEatos Virtuvė: https://archyvai.lrt.lt/mediateka/irasas/2000081766/

Keletas geresnių vietų ir keletas receptų jūsų dėmesiui žemiau.

Keletas geriausių vietų:

1 vieta  9,9/10

Best Western Hotel Mariacki https://maps.app.goo.gl/cJZ9TD6K8Aw9injs7

Viešbučio restoranėlis. Pirmą kartą paragavęs galvojau, kad gal pasisekė, bet pabandžius jau 3 ar 4 kartus turiu konstatuoti, kad tai kol kas geriausia mano valgyta karka.

2 vieta 9,8/10

KARCZMA BIDA w Bogucinie https://maps.app.goo.gl/WhWdeFkFqJjVQt427 

Karčiama prie Liublino. Valgyta kelias dešimtis kartų. Tai geriausia tokio dydžio karka Europoje.

3 vieta

Dar nesugalvojau kam skirti, bet pildysiu toliau būtinai.

4 vieta 9/10

Švejk restaurant – Caffe Restaurant Praha   https://maps.app.goo.gl/iecZLnqTMFXqifcy6

 

Keletas receptų:

ĮDARYTA KARKA

1 rūkyta karka (800 g. _ 1 kg.);
400 g. maltos kiaulienos;
1 kiaušinis;
1 nedidelis svogūnas;
truputis druskos, pipirų, aliejaus.

Rūkytą karką išmirkome vandenyje, išimame kaulą. Į maltą kiaulieną įdedame susmulkintą pakeptą svogūną, įberiame druskos, pipirų, įmušame kiaušinį ir išminkome. karką prikemšame maltos mėsos, užsiuvame karkos galus, suvyniojame į dvigubą marlę, ją irgi užsiuvame. Taip paruoštą karką verdame apie pusantros valandos. Po to ją paslegiame ir laikome, kol atšąla. Tada nuimame marlę ir supjaustome karką griežinėliais. Puošiame žalumynais.

Karkos sriuba su lotoso šaknimi ir vandens riešutais

Ingridientai:

600g lotoso šaknies
10 vandens riešutų (plūduriuojančio agaro)
300g karkos
druskos

Paruošimas:
1 nulupti, nuplauti ir stambiai supjaustyti lotoso šaknį.
2 nulupti nuplauti ir perpjauti pusiau vandens riešutus.
3 nuplauti, nuplikyti ir nuskalauti stambiai supjaustytą karką.
4 užviri vandenį.sudėti lotosą, agarą ir karką ir palaukus kol vanduo vėl užvirs sumažinus ugnį virti 2 valandas. bebaigiančią išvirti sriubą pasūdyti pagal skonį

RŪKYTA KARKA SU PUPELIŲ PADAŽU

1 karštai rūkyta karka,
200 g virtų raudonųjų pupelių,
1 svogūnas, rozmarinų,
1/2 galvutės česnako,
1 šaukštas pomidorų padažo,
aitriosios paprikos, Vegetos,
100 g raudonojo vyno,
20 g aliejaus kepimui.Rūkytą karką išverdame pasūdytame vandenyje, išimame kaulą. Svogūną supjaustome kubeliais, česnaką susmulkiname, pakepiname, sudedame stambiais gabalais pjaustytą virtą morką, apkepame, supilame pomidorų padažą, pakepiname, sudedame pupeles ir supilame vyną. Įberiame prieskonių ir troškiname 7 minutes.

Karkos vyniotinis

1 vidutinio dydzio karka
300g maltos kiaulienos
1 kiausinis
1-2 morkos
druskos, pipiru, lauro lapu, cesnako, prieskoniu kiaulienai, ziupsnelis kmynuIskaulinta karka gerai ismusu su plaktuku mesai musti ir sumarinuoju su prieskoniais. Tai darau dazniausiai is vakaro, kad gerai pasimarinuotu.
I malta kiauliena idedu prieskoniu ir imusu kiausini. Ant stalo iskloju karka, pabarstau kmynais, dedu malta kiauliena(isploju kaip blyna ant karkos), per viduri dedu nuskustas, nuplautas ir i keturias dalis perpjautas morkas (galima tik pusiau perpjauti) ir susuku i celofana bei stipriai perrisu kaproniniu sniureliu.
Verdu apie 2 val. I vendeni reikia ideti druskos, lauro lapa, kvepianciu pipiru zirneliu ir kleta cesnako skilteliu.
Kai isverda as dar karta perrisu su sniureliu, kad geriau sustingtu ir pjaustant nesubyretu. Tada paslegiu ir palaikau kol kaip reikiant atausta.

Karka su slyvomis

1,5 kg karka,
2 dideli svogūnai,
1 petražolių šaknis su lapais,
druskos,
pipirų,
laurų lapelių,
20 vengrinių slyvų.Svogūnus ir petražolę susmulkiname, įdedame druskos, pipirų ir apdedame jais karką. Uždengę marinuojame per naktį. Mėsą su svogūnais sudedame į puodą, užpilame vandens, įdedame 2 laurų
lapelius, jeigu reikia, druskos ir išverdame. Baigiant virti sudedame slyvas, kad jos gerai perkaistų. Patiekiame su svogūnų padažu ir slyvomis, papuošiame petražolių lapeliais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *